Om oss bakom SE*Wrinkled Naked

Om SPHYNXEN

Sphynxen är en naken katt som är väldigt tillgiven och sällskaplig.. Den är lättlärd, följer dej var du än går och söker värme och maximal uppmärksamhet! Sphynxen är en mkt intelligent katt som man kan likna väl med en hund.. Man bruka likna rasen vid en blandning av hund, människa, clown och katt.. Den älskar livet och tar varje tillfälle i akt att sola sej i ett fönster, går mkt bra ihop med andra djur och anpassar sej snabbt till den nya familjen! Helst av allt vill denna varma goa katt vara i centrum, sitter gärna på din axel när du lagar mat eller mitt i tidningen när du läser.. Mina katter sitter gärna högt & ofta på mina axlar eller hängandes runt halsen..

Sphynxen kräver lite extra pyssel och omvårdnad, eftersom att den har en slags kroppsolja bör man bada den ca 1 gång i veckan eller vad som känns lagom för just din katt! Klippa klor varje vecka samt rensa öronen med tops eftersom att det samlas en hel del smuts och vax då inte ören har nåt eget skydd i form av hår. Kloflikarna skall rengöras för att inte bli infektterade.

Denna ras lämpar sej inte som utomhuskatt då den fryser när det är kallt och bränner huden i solen när det är varmt.. Den vill dock gärna ta en promenad i solen i en sele, men skydda den då med en solskyddsfaktor!

Bra att veta innan du skaffar katt!

Aktivering Din katt behöver aktiveras. Både fysiskt och mentalt. Om du har en ungkatt och en äldre så kan det vara bra att trötta ut den aktiva katten så att de blir mer jämlikt i leken. En oaktiverad katt aktiverar sig själv, och kanske inte på ett sätt som vi människor uppskattar. De uppfattas då gärna som stökiga och gärna mitt i natten. Laserpekare och fjädervippor brukar vara poppis!

De behöver få klösa, dels för att markera och dels för att rensaklorna. Ett klösträd ska vara så högt att katten kan sträcka ut sig helt. Annars kanske soffan råkar illa ut. Katter gillar att utforska och hålla koll. Ett golv till tak klätterträd är att föredra. Ett klätterträd per katt säger rekommendationen. En katt lever i 3d, så hyllor att hoppa mellan är en dröm. Katten vill gärna sova högt upp!

Mat/Vatten

En Katt har ca 400 smaklökar och vi människor har över 9000. Däremot har de ett grymt luktsinne. Katten äter det som luktar gott.

Katter behöver en mer näringsrik mat än hundar så ge aldrig katten hundmat. Många katter har en överkänslighet mot fisk & laktos.

Köp aldrig torrfoder i dagvaruhandeln eftersom de innehåller mycket spannmål och kolhydrater som katten inte kan tillgodose sig. Undvik salt! (Ingen människomat med andra ord, så som pålägg m.m.)

En katt äter gärna många små mål om dan, mellan 12-18 gånger om katten själv får bestämma. Katten ska därför ha fri tillgång till torrfoder under hela dagen. Om en Katt hetsäter märker du om den kräks inom 20 minuter efter den ätit. Det finns då en hel del trix, bla aktiveringsbollar och specialskålar.

Ett annat tips är att lägga torrfodret på en bricka så kan den bara äta en bit i taget.

Fler katter vill inte äta tillsammans, man kan läsa av på en katts öronrörelser om de är placerade för nära. En katt som är trygg sitter ner och äter.

En katt vill gärna ha översikt även när den äter och inte sitta med ryggen emot i ett hörn.

En Katt vill ha fler vattenkällor och inte bredvid matskålen. Flera breda skål av glas eller keramik är att föredra då plast avsöndrar och samlar lukt. En katt blir inte törstig utan dricker när den hittar vatten. Många katter dricker gärna syresatt vatten direkt från kran. Ett tips är då vattenfontän som syresätter vattnet och filtrerar det. Om katten dricker väldigt dåligt är ett tips att hälla lite tonfiskspad i vatten och frysa i kuber. Lägg en i vattnet och det luktar gott och håller sig kallt.

Toalett & Sand Katten är från början ett ökendjur. Katten vill ha en stor låda med mycket sand. Katten vill ha mjuk småkornig sand till sina tassar annars kan katten välja ett mjukare ställe att kissa på t.ex. Sängen. Katten vill ha det rent och vill inte lämna efter sig någon lukt! De måste ha rikligt med sand lådan och gärna mer än vad anvisningen på paketen säger. En Låda Per Katt + en extra brukar vara rekommendationen. Vissa katter vill inte kissa och bajsa i samma låda. Viktigt att tänka på ifall du har kattlådan i badrummet är att sanden drar åt sig fukt och kan börja lukta snabbare. Det finns sand som är anpassad till våtutrymmen. Undvik lucka på ingången eftersom katten vill kunna hålla utkik.

Kattsäkra ditt hem Du måste kattsäkra ditt hem innan kattungen kommer.En kattunge är väldigt nyfiken och kanske inte heller super smidig.

  • Håll alltid toalettlocket ner!
  • Rensa bort alla giftiga växter!
  • Ha alltid en kastrull kallt vatten på spisen att sätta på den varma plattan när du lagar mat!
  • Häftmassa el dubbelhäftade tejp till dina krukor.
  • Inga saker som kan välta om man klättrar eller hoppar.

Balkonnät (Den 1 maj 2008 stiftade Jordbruksverket en lag gällande katter och balkong. Har man en katt och balkong belägen5 meterovanför marken bör man ha ett skyddsnät för att motverka den kanske vanligaste kattskadan: fallskadan. Enligt Agria Djurförsäkringar, med fler än 200.000 försäkrade katter, bör man ha ett skyddsnät för att försäkringen ska gälla.)

Jag som driver katteriet heter Agneta Andersson, har haft katt större delen av mitt liv. Men ingen katt som denna!
Sphynxen är något alldeles extra & speciellt som måste upplevas.
Vi köpte först Smilla men insåg ganska snart att tjejjen ville ha en kompis så vi beslöt oss för att hämta hem lille Smeagol, dessa är nu grunden i vårt lilla familjekatteri.

Vår familj består av mig Agneta, Patrik, Anton 11 år, Melvin 9 år, Neo 7 år & Thyra 6 år. Sen har vi då Fiona som är en rotweiler tik och så klart Sphynxarna Smilla & Smeagol! Vi bor i ett hus i Söråker som ligger strax utanför Sundsvall i Västernorrlands län.

Varför valde vi då just Sphynx? Jo.. Valet för oss var ganska enkelt då båda Patrik & Melvin har pälsdjursallergi. Det fungerar jättebra för oss med just denna nakna ras och såhär i efterhand så ångrar vi inte en sekund, vilka katter!!

Varmt välkomna till oss på SE*Wrinkled Naked Katteri!

/Agneta

När man köper en sphynx av oss:

*Är den 12 veckor vid leverans

*Vaccinerad

*Avmaskad

*Kullförsäkrad samt dolda fel

*Veterinärbesiktigad (bifogar intyg)

*Registrerad i Sverak ( stamtavlan)

*ID-märkt

*Får med sej ett startpaket i form av mat, leksak, mammafilt information mm

Vi säljer i förstan hand våra kattungar som sällskap!

Vi avlar endast på friska HCM scannade föräldrar och våra katter lever med oss i familjen och kattungarna kommer att vara vana bad, barn, hund mm.

Varmt välkomna till oss på Wrinkled Naked!